Ukraines parlament vil fjerne arbejderrettigheder

Hård international kritik af en række fagforeningsfjendske tiltag i Ukraine

ITUC screen

Mens ukrainske arbejdere forsvarer landet, vender parlamentet sig imod dem. Det skriver ITUC om to lovforslag, som landets parlament har vedtaget. ITUC er den internationale føderation af fagforbund, og Danmark er repræsenteret i ITUC gennem FH og AC.

Ifølge ITUC vil forslagene fjerne arbejdernes rettigheder til kollektive forhandlinger og anden grundlæggende beskyttelse af arbejdstagere. Desuden vil de tillade arbejdsgivere at sætte op til 10 procent af deres arbejdsstyrke på de såkaldte nultimers-kontrakter (som indebærer, at man som medarbejder får lønmodtagerstatus, men ikke er garanteret arbejdstimer og dermed heller ikke løn, red.).

Forslagene mangler kun en godkendelse fra præsident Volodimir Zelenskyj, før de bliver lov. ITUC Ukraines tilknyttede faglige organisationer FPU og KVPU har taget skarpt afstand fra forslagene.

Ifølge ITUC arbejder parlamentet også med planer om at muliggøre konfiskation af ejendomme, der ejes af FPU’s fagforeningscentre. De har huset cirka 300.000 internt fordrevne og udgør fortsat knudepunkter for indlogering af internt fordrevne og livsvigtig humanitær bistand til familier, der har mistet alt, og som har medlemmer, der står i frontlinjen for at modstå den russiske invasion.

Tiltagene bliver ikke mindre problematiske af, at forslagene om at fjerne arbejdernes rettigheder blev fremsat i parlamentet før invasionen, men hvor det på det tidspunkt ikke lykkedes at komme videre. ITUC, ILO og EFS kritiserede dengang forslagene. Men nu, hvor arbejderne er optaget af at bekæmpe den russiske invasion, og mens fagforeninger er fokuseret på humanitært arbejde og på holde landet kørende, fratager undtagelsestilstanden dem muligheden for offentligt at mobilisere mod fratagelsen af rettigheder og tyveri af deres ejendom, skriver ITUC.

Sharan Burrow, ITUC's generalsekretær, kalder det grotesk, at ukrainske arbejdere, mens de forsvarer landet og tager sig af de sårede, syge og fordrevne, nu er under angreb fra deres eget parlament. Og om konfiskationerne siger hun, at de vil give landets oligarker mulighed for at tage fremtidigt ejerskab af dem til ’kælderpriser’. Hun – og ITUC – opfordrer præsidenten til at stå op mod oligarkerne og nægte at underskrive lovforslagene og til at gøre det klart, at ejendomsrettigheder fremover vil blive beskyttet i Ukraine.

Læs mere på ITUC’s hjemmeside.